Søknad om endring av markedsføringstillatelse
Publisert:
|
Oppdatert:
Endringer
Innehaver av markedsføringstillatelsen skal følge med i den vitenskapelige og tekniske utviklingen på legemiddelområdet. Er det behov for endring i dokumentasjon og/eller produktinformasjon, skal MT-innehaver sende en søknad til Statens legemiddelverk.
Innhold på siden
Human
Endringsforordningen
Endringsforordningen gjelder for legemidler til mennesker og for samtlige prosedyretyper.
Endringsforordning 1234/2008 (oppdatert versjon gjeldende fra 13.05.2021)
Søknadsskjema og veiledning til utfylling av søknadsskjema
Viktige dokumenter i arbeidet med endringssøknader
-
Kommisjonens veiledning til prosedyrene, inkludert Annex med kommisjonens klassifiseringstabell hvor angivelse av betingelser og dokumentasjonskrav inngår
-
CMDh artikkel 5 vurderinger av uklassifiserte endringer
(benyttes også for nasjonale endringssøknader)
Nasjonale klassifiseringer (gjelder ikke sentral prosedyre)
-
Søknad om OTC-status og endring i OTC- status
(gjelder ikke sentral prosedyre)
-
Overføring av MT/endret navn og adresse for MT-innehaver
(gjelder ikke sentral prosedyre)
Forventet responstid for godkjenning
Tabellene i dokumentet under gir en oversikt over tidslinjer og formater for forventet responstid for godkjenning av endringssøknader fra Legemiddelverket.
Utfyllende informasjon om de ulike prosedyrene
Sentral prosedyre (CP)
Legemiddelverket følger de samme reglene for implementering som EMA.
Statens legemiddelverk henviser til EMA for norsk produktinformasjon. Legemiddelverket vil implementere endringer fortløpende i våre databaser. Det er ikke behov for å sende inn sist godkjente versjon av norsk produktinformasjon i word-format. For enkelte endringer vil Legemiddelverket etterspørre nødvendig informasjon for å kunne oppdatere databasene, for eksempel ved nye pakningsstørrelser.
For utfyllende informasjon, se EMAs veiledning for de forskjellige endringstypene på EMAs hjemmeside:
Gjensidig anerkjennelsesprosedyre (MRP)
For type II- endringer i MRP sender Statens legemiddelverk ut en e-post etter prosedyreslutt, med informasjon om innsending av norsk produktinformasjon. Det er viktig at nettopp denne e-posten blir besvart uten å endre emnefeltet for at svaret skal bli registrert på riktig sak.
Vi ønsker preparatomtale, pakningsvedlegg og merkingstekst innsendt som separate Word-filer med alle endringer markert med «spor-endringer». Vennligst bruk riktig versjon av QRD-templatet, se informasjon om templater.
Legemiddelverket godkjenner norsk merkingstekst ved endringer i common merkingstekst. Ved vesentlige endringer i design og/eller layout skal mock-ups sendes inn. Legemiddelverket kan be om å få tilsendt oppdaterte mock-ups når det er nødvendig.
Nasjonal prosedyre (NP)
Veterinær
EU-forordning 2019/6 gjelder for legemidler til dyr og for samtlige prosedyretyper.
Viktige dokumenter i arbeidet med endringssøknader
- Elektroniske søknadsskjemaer
- Kommisjonens veiledning til endringer på veterinære legemidler som krever vurdering (VRA) og som ikke krever vurdering (VNRA). Lenkene inkluderer Annex med kommisjonens klassifiseringstabell hvor angivelse av betingelser og dokumentasjonskrav inngår
- CMDv-dokumenter om endringer
- Produktinformasjon - templater og veiledninger
Nasjonale klassifiseringer
-
Overføring av MT/endret navn og adresse for MT-innehaver (gjelder ikke sentral prosedyre)
Utfyllende informasjon om de ulike prosedyrene
Sentral prosedyre (CP)
Statens legemiddelverk følger de samme reglene for godkjenning og implementering av endringer som EMA.
Legemiddelverket henviser til den nye EU-databasen Union Product Database (UPD) for norsk produktinformasjon. Legemiddelverket implementerer endringer fortløpende i våre databaser. Det er ikke behov for å sende inn sist godkjente versjon av norsk produktinformasjon i word-format. For enkelte endringer vil Legemiddelverket etterspørre nødvendig informasjon for å kunne oppdatere databasene, for eksempel ved nye pakningsstørrelser.
For utfyllende informasjon se EMAs hjemmeside.
Gjensidig anerkjennelsesprosedyre (MRP)
For VRA-endringer i MRP sender Statens legemiddelverk ut en e-post etter prosedyreslutt, med infor masjon om innsending av norsk produktinformasjon.
Legemiddelverket godkjenner norsk merkingstekst ved endringer i common merkingstekst. Ved vesentlige endringer i design og/eller layout skal mock-ups sendes inn. Legemiddelverket kan be om å få tilsendt oppdaterte mock-ups når det er nødvendig.
Vi ønsker preparatomtale, pakningsvedlegg og merkingstekst innsendt som separate Word-filer med alle endringer markert med «spor-endringer». Vennligst bruk riktig versjon av QRD templatene, for mer informasjon se her.