Til hovedinnhold

Nye veiledere for behandling av skabb

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Sammen med Folkehelseinstituttet har Legemiddelverket utarbeidet nye veiledere til helsepersonell og pasienter for behandling av skabb.

Skabb kjennetegnes av et sterkt kløende hudutslett som skyldes infestasjon med skabbmidd. Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.

Les mer om skabb og symptomer hos Helsenorge.no

De siste årene har vi sett en mangedobling av skabbtilfeller og flere sliter med å bli kvitt plagene det medfører. Ved mistanke om skabb bør man alltid kontakte lege for diagnose og oppfølging. Som behandling benyttes permetrin eller benzylbenzoat som smøres på hele kroppen. Permetrinkrem og benzylbenzoatliniment er reseptfrie legemidler, mens benzylbenzoatkrem må forskrives av lege.

Pakningsvedlegg mangler nødvendig informasjon

Sammen med Folkehelseinstituttet har vi nå utarbeidet nye veiledere til pasienter og helsepersonell for behandling av skabb. Når du behandler skabb med permetrinkrem, benzylbenzoatkrem eller benzylbenzoatliniment er det flere ting du bør være oppmerksom på for at behandlingen skal bli vellykket.

Pakningsvedleggene inneholder ikke all nødvendig informasjon, og du bør lese nøye gjennom veilederen for ditt behandlingsalternativ før du starter behandlingen.

Vi anbefaler å skrive ut veilederen på papir før du starter behandling. Du kan få utskrift av riktig veileder når du kjøper krem eller liniment i apotek eller skrive ut selv. Veilederne finner du på Folkehelseinstituttets nettsider:

Andre behandlingsalternativer

Dersom preparatene benyttes riktig, er behandlingen effektiv i de aller fleste tilfeller. Hvis du opplever at behandlingen ikke har effekt, kan legen din vurdere en ny behandlingsrunde med ivermektintabletter - enten alene eller i kombinasjon med permetrinkrem, benzylbenzoatkrem eller benzylbenzoatliniment.

Legemiddelverket vedtok i 2020 at det vil være mulig å få refusjon ved bruk av ivermektin (Scatol) tabletter mot skabb i tilfeller hvor man ikke har blitt kvitt skabben med krem.

Kontakt oss

Ulrike Jüse

Enhet: Legemiddelsikkerhet

41191375

ulrike.juse@legemiddelverket.no