Til hovedinnhold

EMA ser mulig sammenheng mellom Janssen-vaksinen og sjeldne tilfeller med blodpropp

Publisert:

|

Oppdatert:

Endringer

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at sjeldne tilfeller med alvorlig blodpropp med lavt antall blodplater og blødninger blir omtalt som en svært alvorlig og sjelden bivirkning i produktinformasjonen.

EMA har vurdert tilgjengelig data, blant annet åtte tilfeller fra USA. EMA mener at tilfellene er svært like de som er oppdaget etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen Vaxzevria.

Føres opp som en bivirkning i produktinformasjonen

I likhet med koronavaksinen Vaxzevria fra AstraZeneca oppdateres nå produktinformasjonen for Janssen-vaksinen med advarsel om alvorlig blodpropp med lavt antall blodplater og blødninger. Disse sjeldne tilfellene blir ført opp som en svært alvorlig, men sjelden bivirkning i produktomtalen.

EMA mener at vaksinen fortsatt har et positivt nytte-risikoforhold. Nytte og risiko av vaksiner vurderes alltid opp mot faren for alvorlig sykdom og død. Det er opp til de ulike lands myndigheter å avgjøre om eller hvordan de skal bruke vaksinen.

Les EMAs pressemelding

Koronavaksinen fra Janssen (Johnson & Johnson) fikk en betinget godkjenning i Europa 11. mars, men er foreløpig ikke i bruk i Norge. Det er Folkehelseinstituttet som gir råd om hvilke vaksiner som brukes i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge.

Bredere beslutningsgrunnlag om virusvektor-vaksiner (regjeringen.no) 

Les også:

EMA undersøker alvorlige tilfeller med blodpropp etter vaksinasjon med Janssen-vaksinen

Kontakt oss

Enhet for riktig legemiddelbruk

22 89 77 00

bivirkninger@legemiddelverket.no